Logo Eliomys

Eikelmuis gevonden?! Wat nu...
In samenwerking met het VOC Oostende werd volgende tekst opgemaakt:Handleiding eerste opvang jonge Eikelmuis (Eliomys quercinus)

Bij het vinden van jonge Eikemuizen is het belangrijk de dieren zo snel mogelijk naar een erkend VOC te brengen.
Afhankelijk van de leeftijd kan elke minuut belangrijk zijn. Toch zijn er enkele zaken waarvoor je als vinder onmiddellijk voor kan zorgen:

1. HOUD DE DIEREN WARM! Een klein doosje (afhankelijk van de leeftijd en grootte nest) is handig, met deksel met wat gaatjes. Voorzie iets zacht om op te liggen (washand, klein doekje). Je kan de diertjes warm houden door middel van lichaamswarmte (onder trui houden), een handwarmertje erin leggen of door middel van een klein flesje heet water. Zorg dat er nooit rechtstreeks contact is tussen de warmtebron en de dieren zelf (dus omwikkel de handwarmer of fles met een doek). Zet ze ook nooit rechtstreeks op een radiator!

2. GEEF NOOIT MELK (ook geen katten/honden/geiten of koffiemelk)! De eerste 4-6 uur na opvang worden de dieren gerehydrateerd met een elektrolytenoplossing en om zo ook de overgang te maken van de echte moedermelk naar de kunstmatige melk. Anders krijgt men gegarandeerd diarree en de dood. Indien men niet onmiddellijk naar een VOC kan, kan men wat druivensuiker oplossen in handwarm water en met een penseeltje geven. Pas op dat het niet te heet is (test op je hand, indien je het voelt is het te warm of te koud). Maar beter is niks geven en zo snel mogelijk naar VOC!

3. PROBEER HET NIET ZELF! Zelf wilde dieren grootbrengen is vooreerst wettelijk verboden. Alleen erkende VOC's mogen dit. Bedenk altijd dat jongen grootbrengen arbeidsintensief is, en vaak ook voor ontgoocheling zorgt. De dieren moeten ook gewend worden aan wild voedsel, en grotere uitwenkooien krijgen, die vaak thuis niet beschikbaar zijn. Ze mogen ook niet tam worden, wat we wel vaak zien als mensen het zelf thuis proberen.

4. VOC Oostende is elke dag (ook feestdagen en weekends) open van 09u-17u30 (tussen mei en september zelfs van 8u-22u). Na de openingsuren zijn we telefonisch bereikbaar op 059/806766. Meld GEEN dieren aan via facebook of email!«-- Terug