Logo Eliomys

De Eikelmuis
De Eikelmuis (Eliomys quercinus) of in de volksmond "Fruitratje" of "Tuinslaapmuis" is in tegenstelling tot wat de naam laat vermoeden alles behalve een gewone muis.

Met zijn opvallende " Zorromasker " en lange pluimstaart maakt deze nachtelijke jager, samen met de Relmuis en de Hazelmuis deel uit van de familie van de "Slaapmuizen".

 Eikelmuis  © Foto Bram Conings  
 Relmuis  © Foto Wikipedia  
 Hazelmuis  © Foto Johan Staelens  

Tijdens hun maandenlange winterslaap worden deze diertjes vaak opgerold aangetroffen in vogelnestkastjes, op zolders of in schuurtjes.
 Eikelmuis in Winterslaap  © Foto Johan Staelens  

Hun knaagsporen aan vruchten en noten alsook hun nachtelijke roepen kunnen hun aanwezigheid verraden.
De eikelmuis is trouwens een alleseter en heeft behoefte aan een gevarieerd dieet: van vruchten, zaden, bladeren tot insecten, slakken en sporadisch een eitje of jonge vogel.
Beschutte omgevingen met allerlei (verdoken) hoekjes ,oude schuurtjes en kantjes zijn ideaal voor de eikelmuis.
De aanleg van hagen, houtkanten, bosjes en boomgaarden kan schuil- en leefgebied bieden aan de eikelmuis. Hierbij houden ze van variatie in boomsoorten, wat ook variatie in voedsel en structuur met zich meebrengt. Ook takkenrillen leveren een bijdrage aan variatie, schuilplaats en voedsel (insecten, slakken,...).
In de zomer hebben de dieren een territorium met een doorsnede van ca. 150 m. Dus ook in jouw eigen omgeving kan je heel wat doen voor de eikelmuis.

Voor meer info mag je altijd contact met ons opnemen.«-- Terug